7 zajímavosti o víně

Nejstarší nalezené zbytky vína jsou staré 10 500 let

Samozřejmě se nejedná o víno jak jej známe dnes. Nejstarší zbytky vína se našly v Íránu z období neolitu (8 500 - 4000 p.n.l.). Nejstarší zmínka o kultivovaném víně, tedy o víně, které se sbíralo a pěstovalo tak jak to dnes známe se datuje do období 7 000 4000 let p.n.l.

Názor je takový, že víno jako napoj vznikl náhodou a to tak, že kvasinky se dostali do hroznové šťávy náhodou a to přirozenou cestou jakou je například vítr. Kvasinky začaly zpracovávat cukr, který se v hroznové šťávě nachází přirozeně a proměňovali jej na alkohol.

Výrobu vína později zdokonalili Egypťané a Řekové jej rozšířili po Středomoří.

10%20000

Cinkání s pohárem začalo ve starém Římě

Římané ze strachu, že jejich hostitel může otrávit jedem v poháru začali Přiťukává sklenicemi o sebe a to tak silně, se obsah sklenice přelil do druhého. Takto si dali navzájem vědět, že obsah sklenice není otrávený.

old%20rome 

Pití vína může ženám zlepšit sexuální život

V Austrálii a Itálii byly provedeny průzkumy, které prokázaly, že ženy které pijí dvě sklenky vína denně si užívají sex více než ženy, které víno nepijí. No co dámy? Dáte si dnes skleničku ci dva? :)

depositphotos_4749749_l-2015 

Ženy se opijí z vína dříve než muži

Všichni víme, že něžnějšímu pohlaví stoupá alkohol do hlavičky rychleji než mužům. Nesouvisí to však s váhou. Ženy mají více tuku a méně enzymů na odbourávání alkoholu, tuk při tom neví absorbovat žádný alkohol. Takže pijte s mírou. :)

depositphotos_9750798_l-2015

Zabrání lžička v láhvi, aby Vám šumivé víno nevyprchalo?

Určíte jste slyšeli o tom, že když nechcete aby Vám voňavé a prijemne perlivé vínko nevyprchalo, tak do hrdla láhve vložíte lžičku. Fungovat to však může pouze v případě, že lžička je chladnější než samotné víno. V případě, že dáte víno do ledničky is lžičkou tak se teplota vína a lžičky vyrovnají a Vám všechny bublinky utečou,, ta tam ". :)

prosecco

Jak snadno vychladit Vaši oblíbenou láhev bílého vína?

Určíte se Vám již stalo, že přijdete domů a máte chuť na dobře vychlazené bílé vínko, ale v ledničce žádné nemáte. Řešení je vložit láhev vína do ledu a přidejte do sůl. Sůl spôsbi snížení teploty ledu a tím i rychlejší vychlazení vina.

lad 

Víno a těstoviny

Přijdete do dobré Italské restaurace a chcete si objednat víno, které se k danému pokrmu nejvíce hodí, ale nevíte si rady které si objednat? Nejsnadnější způsob jak si neudělat FOPA je docela jednoduchý. K těstovinám s bílou omáčkou se hodí bílé vina a k těstovinám s červenou omáčkou se hodí červená vína.

Pokud byste chtěli konkrétnější typy tak Vám par nabídneme:

- K těstovinám s plody moře se hodí aromatické bílé víno jako je Falangina

- K vajíčkovým těstovinám, jako jsou například pappardelle se hodí bílé víno s plnou chutí a vůní jako jsou například Pinot Grigio, nebo Rulandské šedé.

- Pokud mají těstoviny omáčku, která obsahuje rajčata je dobře zvolit víno, které zneutralizuje jemnou sladkost těstovin. Na to se výborné hodí Montepulciano D'Ambruzo.cestoviny