O vinářství Mrva & Stanko

V době, kdy trh i celá společnost teprve hledali cestu k dobrému vínu, představila firma Víno Mrva & Stanko slovenské víno jako moderní nápoj. Víno jako obraz dynamické země, která je schopna nabídnout Evropě až neobvykle odrůdově čisté víno. Víno harmonické v chuti i vůni, lehoučké jako vánek, plné mladistvé svěžesti, jasu a do té doby téměř neznámých ovocných tónů, to byla jasná výzva všem starým typem vín.Trh zpozorněl, lidé ochutnali něco nového. Bylo to víno, které symbolizovalo změnu.

Společnost Víno Mrva & Stanko patří objemem výroby mezi středně velké firmy. Naše produkce vzrostla z původních 12 tisíc na současných 400 tisíc lahví. Je to hranice, kterou vinařství v zájmu zachování špičkové kvality nepřekročí.

Sortiment tvoří výlučně jakostní vína s přívlastkem, jakostní odrůdová vína a značkové vína z patnácti preferovaných odrůd hroznů. Původnost a novost, které jsou pro Víno Mrva & Stanko příznačné od začátku, vyjadřuje i logo firmy. Je jím list révy jako symbol toho, že o víně se rozhoduje ve vinici.

Součástí loga je faksimile podpisů Vladimíra Mrvy a Petra Stanka, kteří jimi garantují jedinečnou kvalitu svého vína.

majitelia-1  majitelia-2  majitelia-3

Historie

Společnost Víno Mrva & Stanko vznikla v roce 1997. Založili ji dva přátelé: Peter Stanko, který se úspěšně věnoval reklamě, a Vladimír Mrva, vinař s mezinárodními zkušenostmi.

Na konci dvacátého století obrozená Slovensko hledalo cestu k modernímu vínu. Vinařství Mrva & Stanko nabídla nápoj, po kterém společnost toužila. Představilo odrůdově čisté, lehké a svěží vína, překvapující jasem a přehršlí ovocných tónů. Dokonalá harmonie v chuti a vůni, k tomu moderní design lahví ostře kontrastovaly s dobovými těžkými víny. V předvečer tisíciletí lidé ochutnali víno, které se stalo symbolem změny.

Prvních 12 tisíc lahví vyrobila společnost v malé rodinné sklepě v Zelenči u Trnavy. Rychle rostoucí poptávka si vynutil větší prostory. Dokud firma nerozvinuly moderní vinařství, produkovala víno v pronajatých družstevních sklepích - ve Voděradech a Mojmírovcích. Nový závod hledící z okraje Trnavy k vinorodými Malým Karpatům byl otevřen v roce 2004.

Úspěchy na domácí a mezinárodní vinařské scéně spolu se sérií skvělých ročníků zvyšovaly nejen hlad po víně, ale i touhu fanoušků značky Mrva & Stanko vychutnat si víno přímo v místě jeho zrodu. Toto očekávání začal naplňovat nejprve privátní archiv av roce 2010 milovníci vína vkročili do nové sudové sklepa s kapacitou 120 tisíc litrů vína. Pod jejím mohutnou klenbou objevili z přítmí vystupující velkolepé dřevěné sudy s kapacitou od dvou po osm tisíc litrů vína. Dozrávají v nich špičkové červená vína. Posvátnou atmosféru sklepy hlídá baterie 240 barikových sudů každý s objemem 225 litrů.

Součástí vinařství se stal penzion s třinácti dvoulůžkovými pokoji, které umožňují návštěvníkům komfortně si vychutnat degustaci. V prodejně vína si lze kromě oblíbeného moku vybrat různé vinařské doplňky a předměty. Přilehlá konferenční sál nabízí k jednání či zábavu spojenou s ochutnávkou 70 míst a dobré stolování zajišťuje vlastní kuchyň.

Během půldruhého desetiletí vybudovalo Vinařství Mrva & Stanko ucelený komplex. Okouzlí svým architektonickým ztvárněním a vzrušujícím kultovním prostředím vína. Nikde tak dobře nechutná víno, jak tam, kde se narodilo.

Vinohrady

Kvalita vína se rodí ve vinohradu. Krásu vína vytváříme společně s vinaři. Řez révy, probírka úrody a množství jiných detailů, které rozhodují o tom, jak víno zazáří ve sklenici, je výsledkem zdokonalující se souhry vinařů s vinařstvím. Víno Mrva & Stanko jako nerozdílně dílo vinaře a vinaře zpřístupnilo Slovensku jeho nejkrásnější vinohrady.

Vína z Malokarpatské vinařské oblasti reprezentují vinohrady Karla Branišov v Dolné Orešany a PD Čachtice. Dolnoorešiansky terroir tvoří Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené, červené reprezentuje Modrý Portugal a Frankovka. Poloha čachtické vinice se přirovnává k Burgundsku či Chablis. Pochází odsud Chardonnay, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený az červených vín Pinot noir a nejnovější Dunaj.

Z Nitranské vinařské oblasti má původ porosty sklizených Ryzlink rýnský, Chardonnay a Müller Thurgau z PD Mojmírovce. Odtud je i Cabernet Sauvignon. Vinici ve Vinodole reprezentují zase Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený a Cabernet Sauvignon (rosé) s Frankovkou modrou.

Južnoslovenská oblast to je na jedné straně PD Strekov a Veltlínským zeleným a Cabernetem Sauvignonem, na druhé straně vinohradnictví KTJ Parma v kameninu se Chardonnay a Rulandské šedým plus Cabernetem Sauvignon a Frankovka.

Středoslovenská vinařská oblast a její sopkami formované vinohrady zastupují vína z PD Kosihovce, a to Ryzlink Vlašský, Rulandské bílé a Frankovka.

vinohrady-1  vinohrady-2  vinohrady-3

Odrůdy

Společnost Víno Mrva & Stanko má každoročně v nabídce přibližně patnáct až dvacet druhů vína špičkové kvality s výrazným odrůdovým charakterem.

Vína pocházejí z tradičních a pěstitelsky osvědčených odrůd révy, ale iz nových moderních odrůd.

Poskytují hrozny s vyváženým poměrem aromatických látek, cukru a kyselin, které se při správné

technologii zpracování promítají do senzorických vlastností vína. Firma preferuje následující odrůdy:

Chardonnay - patří mezi moderní odrůdy, které projevují pěstitelé zvýšený zájem. Je vhodné pro výrobu barikových vín. Poskytuje plné, harmonické víno s výrazným odrůdovým buketem. Víno má elegantní zlatožlutou barvu jemných odstínů. V chuti je elegantní, s pikantními kyselinkou a decentní dochutí. Splňuje požadavky i nejnáročnější milovníky vína a je vhodné pro slavnostní příležitosti.

Cabernet Sauvignon - tato světová odrůda se u nás pěstuje zejména v lokalitách s hojností tepla a slunečního svitu. Víno má tmavou rubínově barvu a vyznačuje se výrazným odrůdovým charakterem. Má zvláštní aroma, v níž cítit fialky, černý rybíz, bílý pepř, ale i praženou kávu. Vína mají vysoký obsah taninů. Vyzráváním v barikových sudech, ale i v lahvích, se kvalita tohoto výjimečného vína zřetelně zvyšuje.

Frankovka - patří u nás k nejrozšířenějším odrůdám pro výrobu červených vín. Víno z dobře vyzrálých hroznů má intenzivní červenou barvu s modrým odstínem. Vyniká specifickým odrůdovým charakterem a ve vůni cítit peckové a bobulové ovoce. Chuť vína je výrazně ovocná, příjemně kořenitá s ambiciózními tříslovinami a dlouhou intenzivní dochutí. Pro své kvality a atraktivní vzhled se stává ozdobou svátečních stolů.

Ryzlink rýnský - patří mezi tradiční odrůdy pěstované na Slovensku. Poskytuje víno světle žluté, kořenité, plné svěží vůně, evokující květ lípy. Jeho chuť je výrazná, s pikantními kyselinkou a decentní dochutí. Je vhodné k archivaci.

Ryzlink vlašský - na Slovensku je druhou nejrozšířenější odrůdou. S RYZLINK nemá žádný příbuzenský vztah. Víno má zelenožluté barevné odstíny a výraznější vůni vinného květu. Chuť vína je vyrovnaná se šťavnatou kyselinkou. I starší ročníky si uchovávají vynikající kvalitu.

Rulandské šedé - odrůda je známá pod názvem Pinot gris či Burgundské šedé. Vhodná je zejména pro výrobu jakostních vín s přívlastkem. Víno má světle žlutou barvu se zlatavým odstínem a bohatým buketem. Chuť vína je extraktivní, komplexní, s výraznou strukturou šťavnatých kyselin, s dlouhou dochutí a celkově elegantní noblesou. Je to víno pro slavnostní příležitosti.

Sauvignon - patří mezi odrůdy předurčeny pro výrobu kvalitních vín. Víno má elegantní žlutozelenou barvu a neopakovatelný buket. Voní po kopřivě, posekané trávě av jeho aroma často cítit i vinařské broskve. Díky vyššímu obsahu kyselin si i po letech zachovává svěžest.

Tramín červený - vzácná odrůda, která poskytuje vína s neobvyklým buketem, vysokým obsahem extraktivních látek a alkoholu. Víno má zlatavou barvu, okouzlující vůni šípových růží, medových plástů a nektaru. V chuti je lahodné, se sladce kořenitými tóny, nádhernými ovocnými kyselinkou a vynikající dochutí.

odrody-1  odrody-2  odrody-3 

Technologie

Od roku 2004 se víno vyrábí v novém vinařském závodě vybaveném nejmodernější technologií.

Ani s nejprogresivnějším vybavením není profesionální výroba vína jednoduchý proces.

Pracovníci firmy musí kromě jejího ovládání znát biotechnologie i mikrobiologii, aby věděli správně zvolit vhodný způsob zpracování hroznů. Samozřejmý je cit pro víno v každé etapě jeho výroby.

Bílé hrozny se zpracovává s velkou pozorností. Nejprve se odstopkujeme, pak šetrně vylisuje. Mošty se odkalit a následuje řízené kvašení. Víno zraje v nerezových tancích při nízkých teplotách, aby se zachovaly aromatické a buketní látky, které jsou typické pro severní vinařskou oblast, v níž se nachází Slovensko.

Červená vína se po odstraňování stopek nakvášet ve vinifikátoroch, kde při kontrolované fermentaci dochází k maceraci nejen barviva, ale i taninů a buketních látek. Po vylisování nastává proces tzv. jablečno-mléčné fermentace a následně vyzrávání v dřevěných sudech.

Růžové víno se vyrábí z Cabernetu Sauvignon a Frankovky modré. Hrozny se jemně lisuje bez předchozího nakvášení, čímž budoucí víno získává jemnou růžovou barvu a celé spektrum nádherných aromatických látek.

technologia-1  technologia-2  technologia-3

Ocenění

I víno má své soutěže - národní i mezinárodní. Ocenění a tituly šampionů vyjadřují mistrovství, jsou potvrzením vinařské dokonalosti. Tím největším je titul šampionů za Cabernet Sauvignon Rosé z výstavy Vinalies Internationales v Paříži roku 2010.

Společnost Víno Mrva & Stanko od svého vstupu na trh řada zvedala soupeři hozenou rukavici. Prezentací svých vín doma av zahraničí se přičinila o šíření dobrého jména Slovenské vín ve světě. Dokázala, že Slovensko nepatří k bílým místům na světové vinařské mapě.

Potvrzením skvělého renomé společnosti je i skutečnost, že na její vínech si pochutnali švédsky, španělsky i anglický královský pár, monacký princ Albert, anglický princ Charles, manželé Clintonovi, generální tajemník OSN Kofi Anan, prezidenti USA a Ruské federace George Bush a Vladimir Putin, a mnohé další osobnosti. Vína společnosti za 16 let její existence získali přes 300 medailí a dalších ocenění na mezinárodních a domácích soutěžích.

 

ocenenia